الأخطاء الاءسلامية في استعمال "همزة الوصل وهمزة القطع" لدى طلبة وطالبات قسم التربية للسنة الأولى 2008/2009 كلية دراسات الرءيسة ، بجامعة العلوم الإسلامية المالزية

Thumbnail Image
2010-06-16
Rozzuwani Mohammad
روزواني بنت محمد
Abstract
Kajian ini menilai sistem ejaan dalam penulisan Bahasa Arab. Penyelidik telah memilih 50 orang pelajar tahun satu, 2008/2009, program pendidikan dari Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia sebagai responden dalam kajian ini. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap kebolehan pelajar dalam memahami tajuk "hamzah al-wasal dan hamzah al-qat'i". Penyelidik telah memperolehi data melalui borang soal selidik yang telah diedarkan kepada 50 responden yang dikaji secara rawak. Hasil dapatan kajian telah menunjukkan bahawa pelajar masih belum menguasai dengan baik sistem ejaan dalam Bahasa Arab khususnya dalam tajuk "hamzah al-wasal dan hamzah al-qat'i". Justeru itu, penyelidik dapat merumuskan bahawa sistem ejaan dalam penulisan Bahasa Arab memainkan peranan penting khususnya kepada pelajar.
tes FPBU 2009, Writing, Arabic, Writing, Arabic--Study and teaching